Katrosa, 2006. július 15 – 29.

„Elindultam szép hazámból”

juhaszgyulavers.jpg

A Székely Hírmondóban 2006 augusztusában jelent meg egy Jónás Petivel készített riport, mely tömören bemutatja a katrosai tábor szellemiségét. (A cikk a sajtó menüpontban is megtalálható.)

Végetért a katrosai olvasótábor

Pénteken, július 28-án zárta be kapuit a hatvani és kézdivásárhelyi középiskolás diákok 12 napos olvasótábora. A ’90-es évek elejétől – Hatvan és Kézdivásárhely testvérvárosi kapcsolatának hivatalosítása óta – a Fábián Zoltán Olvasótábort a felsőháromszékiek és a hatvaniak egymást váltva szervezik meg, most a kézdivásárhelyieken volt a sor. Idén 25 magyarországi és 7 helyi diák döntött a részvétel mellett. A történtekről, a tábor szellemiségéről Jónás Péter táborvezetőt, az olvasótáborok legrégebbik résztvevőjét faggattuk.
– Mit kell tudnunk az idei táborról?
– A ’70-es évek elején már működött a Fábián Zoltán Olvasótábor, melyet Kocsis István, a hatvani könyvtár vezetője álmodott meg. Olyasmi ez, mint egy szabadegyetem középiskolások számára: előadókat hívunk, tevékenységeket szervezünk, és nem utolsó sorban minden tábornak kiválasztunk egy témakört. Idén Bartók és kora volt a téma. Zenetörténészeket, filozófusokat hívtunk meg, de voltak különböző kézműves tevékenységeink is. Rögtön a legelején kiscsoportokra oszlottunk. A 10 táborvezető között tanárok, szociológusok vannak, én például színházi dramaturg vagyok.
– Mi a legfőbb célja az olvasótábornak?
– Rengeteget kommunikálunk, beszélgetünk a csoportokon belül, mi ezt tábori nyelvezetben úgy hívjuk, hogy lélekpendítés. Beszélgetünk barátságról, szerelemről, közösségről, értékekről. Az a legfőbb célunk egyébként, hogy közösséget kovácsoljunk, mert úgy érezzük, ez az, ami a mai világunkból leginkább hiányzik. Az olvasótábor tulajdonképpen egy szabadcsapatos partizánforradalom, kicsiben.
A tábori hangulatból, mint minden évben, Kocsis István ötletgazda is kivette a részét. A diákok – szintén régi hagyományukhoz híven – egy közösen előadott színdarabbal mutatkoztak be a kézdivásárhelyi Vigadó színpadán. Az érdeklődők pénteken, 18 órai kezdettel tekinthették meg Georg Büchner Leonce és Léna című abszurd komédiáját, melynek rendezője nem más volt, mint Jónás Péter.

Írta: Gyergyai Csaba