1981. Hatvan, Ifjúsági Tábor - Erdély

„1981-től kezdődően a 10-14 napos együttlétből 3-5 napot utazással töltöttünk. Alapgondolatunk minden évben megegyezett abban, hogy beledolgoztunk magunkat Magyarország történelmének egy-egy korszakába. A kiscsoport-vezetők mellett felkészült előadókat hívtunk, akik történelmi, irodalmi, tudománytörténeti ismereteinket gazdagították.

Elkészítettük a korszakhoz kötődő szöveggyűjteményünket, daloskönyvünket, kiválasztottuk a megfelelő darabot, amelyet feldolgoztunk, és egyheti Nagykökényesen eltöltött munka után 4-5 napos útra keltünk a környező szocialista országokban élő magyar nemzetiség kultúrájával a helyszínen ismerkedni.”

 

„1981-ben hagytuk el első alkalommal táborhelyünket. Úticélunk Erdély volt. Felkerestük a Házsongárdi Temetőt, műsort rögtönöztünk a Farkas utcai református templomban. Szülőhelyén, Pusztakamaráson találkoztunk Sütő Andrással. Szeretettel fogadott minket Tamási Gáspár, aki azóta már nem él. Utunk előtt Tamási Áron Énekes madár c. művét dolgoztuk fel, így a darabot eredeti környezetében tudtuk megérteni, felfogni azt a hangulatot – és érzésvilágot, amely a Tamási-művek nagy részéből kicsendül.”

 

Kocsis István