Nagykökényes 2011.

Fábián Zoltán Olvasótábor 2011

 IMG_9583.JPG

Ha az egész világ nem is, a magyarországi Nagykökényes település bizonyára eggyé vált a világot jelentő deszkával ez év augusztusának első két hetében. Itt zajlott le a „Színház az egész világ” címmel rendezett  Fábián Zoltán Olvasótábor július 30-a és augusztus 12-e között.

                            

Színház az egész világ

 

A stáb – , mármint mi, a közel hetven főt számláló táborozó sereg – és a közönségünk, a mintegy 400 lelket számláló falu kéthetes szimbiózisának eredményeképp az idei nyár legszebb 12 napját tudjuk magunk mögött. A „Két hét ébrenlét” tábori jelige jegyében percnyi megállás nélkül pörgött az élet. Reggel közös játék, majd 20 perc színháztörténet, neves meghívottak előadásai, vetélkedők, kézműves foglalkozások, és esténkét felváltva rivaldafényes rögtönzött performansz, vagy tábortüzes éneklések, s mindenek fölött színjátszás, próbák, jelmez- és díszletkészítés töltötte ki napjainkat. Két hét alatt végig száguldottunk az ókori görög színház, a középkori misztériumjátékok, az Erzsébet kori reneszánsz drámairodalom, a japán és az abszurd színház kulisszatitkain. Külön foglakoztunk a magyar színjátszás nagy alakjaival, s alakot öltve, felvonultattuk legemlékezetesebb színészegyéniségeit.

Találkoztunk Ferenczi Györggyel és a Rackajam együttessel, Jankovitcs Marcell személyesen mutatta be nekünk Az ember tragédiája c. rajzfilmjét. Praznovszky Mihály irodalomtörténész Madách Imréről, Juhász Előd zenetudós Bartók Béla színpadi műveiről tartott előadást, Rigó Béla a Kincskereső folyóirat ajándékpéldányai mellett a Bánk Bán rendhagyó elemzését osztotta meg velünk. Élmény volt Kocsis István nyugalmazott könyvtáros, táborvezető régi nagy táborszervezőkről szóló előadását hallgatni, Hollókő köves utcáin sétálni, galgamenti néptáncot tanulni, palóc népviseletbe magunkat illegetni, holdfényes éjszakán Shakespeare-mesék szerepeit magunkra ölteni, szúnyogokkal és darazsakkal hadakozni, kánikulában esőt, viharban napsütést várni.

Öröm volt a faluközösség előtt Mrozek Ház a határon című abszurd drámáját előadni, és látni, hogy a színház falakat bont és hidakat épít. Amiben részünk volt: derűre ború, komédia és tragédia, klasszikus és abszurd, ám minden bizonnyal drámai, sőt, mi több, történelmi jelentőségű két hét. Történelmi, akár Slawomir Mrozek gombócvacsorája, drámai, akár a történelmi igazságtétel nevében sokfelé szabdalt haza újkori, határok fölött való egyesítése. A szellem nem ismer sorompót, az igaz gondolatok nem zárhatók falak mögé. Összenő, ami összetartozik: ezzel a bizonyossággal indultunk haza, de velünk jött Kézdivásárhelyre, s barátainknál maradt Hatvanban mindannyiunk jobbik része. Esztendőn át ápoljuk külön-külön, s ha az idő eljön újra összenövesztjük, jövőre, a 20. Fábián Zoltán Olvasótáborban.

A táboriták nevében

Barabás Ágó és Deme Hanni bojtárok

IMG_8949.JPG 


Idei támogatóink:

 

Ambrosia Gyógyszertár Kézdivásárhely

Anyanyelvápolók Szövetsége 

Bakos József egyéni vállalkozó

Bethlen Gábor Alap

Fábián Zoltán Alapítvány

Gáspár Tamás Nagykökényes polgármestere

Gáspár Tamásné Szilvia

Gecsey pékség

Hatvan Városért Alapítvány

Laczik Edina

MOL Nyrt.

Nagy Mózes Művelődési Egyesület

Nagykökényes lakossága

New Fashion

Polgári Védelmi Iroda, Bohács János pv. Őrnagy

Polgármesteri Hivatal

Táborlakók szülei (Kézdivásárhely és Hatvan)

Tóth Györgyné Marcsi

Török László

Vigadó Művelődési Ház

Zarah Moden

NML.JPG n f.JPG p k.JPG mol_logo.jpg vigad.JPGz.PNG Bethlen.JPG