Fábián Zoltán a Magyar Írók Szövetségének titkára volt 1983-ig, haláláig.

1972-ben segítette az első magyarországi olvasótábor munkáját, amelyet hatvani 5-6. osztályos kisdiákokból szerveztek a hatvani közművelődési szakemberek.

Halálára emlékezve a Cingár Herkules című emlékkötetben Vasy Géza irodalomtörténész - jelenleg az Írószövetség elnöke - Ember a tisztáson címmel meghatóan írja le, milyen egyszerűen és mégis mennyire feledhetetlenül szólt a legendás 1972. évi olvasótábor kis lakóihoz Felsőtárkányban, egy erdei tisztáson.

Szívvel-lélekkel támogatta fontos beosztásából az olvasótáborokat. Ha hívták, ment beszélgetni, előadást tartani, hitet erősíteni. Sokszor járt körünkben, a hatvani könyvtárban, a hatvani olvasótáborokban. Tőle maradt fenn az olvasótáborok munkáját minősítő egyszerű és szép megfogalmazás, ami egy összetett szóban meghatározza a jó olvasótábori munka lényegét: „LÉLEKPENDÍTÉS".

Lelkünk tisztásán örökös helye maradt a 34 esztendeje elkezdett munkához erőt, hitet meríteni. Tőle származik a hasonlat, hogy olyanok vagyunk mi emberek, mint a jéghegy, amelynek kilenctizede a víz alatt van, és csak egy tizede látható. Arra valók az olvasótáborok, hogy a jéghegy hatalmas láthatatlan felületéből minél több láthatóvá váljék.

Ehhez elengedhetetlenül fontos a lélekpendítés.

 

 

FÁBIÁN ZOLTÁN OLVASÓTÁBOR

Hatvan-Kézdivásárhely 

(feltöltés alatt)